Newsletter DEN CuPID - Από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο 2017 το πρόγραμμα DEN CuPID έγινε ευρύτερα γνωστό στον ελλαδικό χώρο...
Newsletter DEN CuPID
Από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο 2017 το πρόγραμμα DEN CuPID έγινε ευρύτερα γνωστό στον ελλαδικό χώρο μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων προβολής αλλά και ακαδημαϊκής παρουσίασης.
Στις 19 Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Αμφικτυονία συνδιοργάνωσε μαζί με την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) στην έδρα της τελευταίας ημερίδα με τίτλο “Η τοπική αυτοδιοίκηση συναντά την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά: Ιδέες και Δράσεις για το 2018, Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Στο πρόγραμμα της ημερίδας συμμετείχαν με εκτενείς παρουσιάσεις για τη σημασία και τις δυνατότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις τοπικές κοινωνίες εταίροι του προγράμματος DEN CuPID, όπως η Time Heritage (με τους συνεργάτες της Αφροδίτη Καμάρα, Κλεοπάτρα Φέρλα και Γιώργο Τζεδόπουλο) και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η συνεργάτις του τελευταίου, μάλιστα, Μαρία Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το πρόγραμμα DEN CuPID σε ομιλία με τίτλο «Η σημασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εμπειρία του προγράμματος DEN CuPID» που συνυπέγραφαν και οι κυρίες Λάουρα Ταπίνι και Παναγιώτα Πάντζου.
Στην ημερίδα είχαν κληθεί να παραστούν, εκτός από τα μέλη του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία και της ΠΕΔΑ, και όλοι οι Έλληνες εκπαιδευόμενοι του προγράμματος, στους οποίους στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα εργασίας με πρωτοβουλία της Time Heritage. Στη διάρκεια του γεύματος οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και με τους «μέντορές» τους στο πρόγραμμα και να αποκρυσταλλώσουν πτυχές των εργασιών που θα κληθούν να υλοποιήσουν στο επόμενο διάστημα.
Και δεύτερη ημερίδα, με παρεμφερές περιεχόμενο, διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 16 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Ο ΕΟΕΣ Αμφικτυονία ανέλαβε το συντονισμό, ενώ το πρόγραμμα DEN CuPID παρουσιάστηκε από την κα Λάουρα Ταπίνι, συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι δήμων της περιοχής Θεσσαλονίκης καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι μελών-δήμων του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία από Ελλάδα και Κύπρο.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2017 o Γιώργος Τζεδόπουλος και η Αφροδίτη Καμάρα από την Time Heritage παρουσίασαν το πρόγραμμα DEN-CuPID στο 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Euromed 2017). Η ομιλία, με τίτλο «Ψηφιακό Περιεχόμενο, Επικοινωνία και Πολιτιστική Κληρονομιά: προς μια σφαιρική αντίληψη του πολιτιστικού αποθέματος στην Ψηφιακή Εποχή» διατύπωνε προβληματισμούς και σκέψεις για το νέο ψηφιακό πολιτισμό που είναι ήδη γεγονός και παρουσίαζε το παράδειγμα της πλατφόρμας πληθοπορισμού #outofrome, που έχει δημιουργήσει η Futuro Digitale, εταίρος του προγράμματός μας στην Ιταλία, στοχεύοντας τόσο στην ενημέρωση των επισκεπτών όσο και στην τόνωση του αισθήματος του «συνανήκειν» των κατοίκων. Η πλατφόρμα αποτελεί άλλωστε και τη βάση για το 3ο Σεμινάριο-Εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 18-23 Φεβρουαρίου 2018. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή και υπήρξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα DEN CuPID και για την πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί.