ΑΡΘΡΟ 4: ΣΤΟΧΟI ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

ΑΡΘΡΟ 4: ΣΤΟΧΟI ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

4.1.  Κύριος στόχος του «Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» είναι η διαβίωση των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε περιβάλλον διαρκούς ειρήνης, βαθιάς δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, και αειφόρου ανάπτυξης, οικονομικά αποτελεσματικής, κοινωνικά δίκαιης, περιβαλλοντικά βιώσιμης, χωροταξικά ισόρροπης, με συνοχή και ασφάλεια των περιοχών των μελών του, με σεβασμό στο φυσικό, δομημένο και ευρύτερο ανθρωπογενές περιβάλλον. Ο ΕΟΕΣ οργανώνει τους στόχους του με κατανόηση στη διαφορετικότητα και την ανάδειξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, ως συστατικών της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, και επιδιώκει με τη δράση του την επίτευξη της κοινωνικής συνεργασίας, συνοχής και της μιας ιθαγένειας. 
4.2. Τα επιμέρους καθήκοντα και οι λειτουργικοί στόχοι του «Ε.Ο.Ε.Σ  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», που συμβάλουν  στην επίτευξη της αποστολής του, τα οποία  αναλαμβάνονται και διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του Κανονισμού  1082/2006/ΕΚ, όπως ισχύει, είναι τα εξής:    
·      Η κοινή δράση και η συνεργασία μεταξύ των μελών του.   
·      Ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της  δικαιοσύνης, της ασφάλειας  και της προστασίας του περιβάλλοντος.  
·      Η διευκόλυνση και η προαγωγή της διακρατικής, διασυνοριακής, διαπεριφερειακής και υπερπόντιας συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των μελών του.
·      Η υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής.  
·      Η υλοποίηση δράσεων εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του και η παροχή υπηρεσιών προς αυτά στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών,  με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε. 
·        Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Ευρώπηςκαι της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς  Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς. 
·        Η συνεργασία στο πλαίσιο των Μακρο – Περιφερειακών Στρατηγικών  της Ε.Ε.
·        Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών της.  
·        Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη γνώση με την αξιοποίηση τραπεζών δεδομένων, νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας.
·        Η έρευνα, αναζήτηση, διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής ταυτότητας των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.                          
·        Η ενίσχυση της συμμετοχής του Πολίτη και των φορέων των Τοπικών Κοινωνιών στο πλαίσιο της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του.        
4.3.  Ο  ΕΟΕΣ συμμετέχει  σε εταιρικές σχέσεις για την υλοποίηση  προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας, καθώς επίσης δύναται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Συνεργασίας ως διαχειριστική αρχή σύμφωνα με τους  ορισμούς του ενωσιακού δικαίου.