ΠΡΟΟΙΜΙΟ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Η ΕΥΡΩΠΗ, η γηραιά ήπειρος, είναι η κοινή πατρίδα των λαών της. Οι λαοί της καλούνται πέρα από τις όποιες εθνοτικές, φυλετικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές προκαταλήψεις του παρελθόντος να πορευθούν κάτω από την σκέπη της, στον δρόμο του σήμερα και του αύριο σε κλίμα διαρκούς ειρήνης,  δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, αειφόρου ανάπτυξης οικονομικά αποτελεσματικής, κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης, χωροταξικά ισόρροπης με σεβασμό στο φυσικό, δομημένο και ευρύτερο ανθρωπογενές περιβάλλον. Με κατανόηση στην διαφορετικότητα και την ανάδειξη του διαπολιτισμικού διαλόγου ως συστατικών της κοινής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της κοινωνικής συνεργασίας, της συνοχής και της μιας ιθαγένειας.
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, η θάλασσά μας, είναι η λίμνη των Λαών της. Οι Λαοί της πορεύτηκαν μέσα στον χώρο και τον χρόνο,  άλλοτε ως νομάδες και φυλές, αργότερα ως ανεξάρτητες αυτεξούσιες οντότητες ή στη σκιά μεγάλων αυτοκρατοριών, με περιόδους ειρηνικής συνύπαρξης, με αντιπαλότητες, φιλίες, ήττες και νίκες αναδεικνύοντας πολιτισμούς που οι ρίζες τους απαντώνται σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, πάντα με κοινό παρανομαστή την ιστορία που γράφτηκε στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.
Δήμοι, Ενώσεις και Περιοχές της Ευρώπης και της Μεσογείου διατηρώντας σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, θεωρούν ότι είναι θέμα υψίστης σημασίας για τους Λαούς τους, η διαβίωση σε περιβάλλον διαρκούς ειρήνης και αειφόρου ανάπτυξης, οικονομικά αποτελεσματικής, κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης, με συνοχή και ασφάλεια των περιοχών τους.
Προς το σκοπό αυτό σύστησαν το έτος 1997 την «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ – ΔΙΚΤΥΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ», το οποίο μετά την έκδοση του κανονισμού 1082/2006/ΕΚ  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας  (ΕΟΕΣ) με αντίστοιχη τροποποίηση του Καταστατικού του. Ήδη μετά την έκδοση του κανονισμού  1302/2013 και την τροποποίηση του κανονισμού 1082/2006, όσον αφορά την αποσαφήνιση, την απλούστευση και την βελτίωση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των ΕΟΕΣ,  όπως επίσης και μεταγενέστερων ενωσιακών ρυθμίσεων που αφορούν τους ΕΟΕΣ, είναι αναγκαία η αντίστοιχη τροποποίηση του καταστατικού του ΕΟΕΣ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» και η προσαρμογή αυτού στις νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. 
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί το τροποποιημένο και κωδικοποιημένο καταστατικού του «ΕΟΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», όπως τούτο προέκυψε μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 17.03.2017