GR    EN
 
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑ
Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ - Φεβρουάριος 2015

Ενημερωτικό Δελτίο
της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ


Ενημερωτικό Δελτίο
της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ
Φεβρουάριος 2015       bird.gif Facebook.png 
         
 
 
Ειδήσεις
 
Ο Φινλανδός κ. Markku Markkula εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών
Ο κ. Markku Markkula (EPP), Μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Espoo στη Φινλανδία, εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ). Η ψηφοφορία έλαβε χώρα κατά την εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες, καθώς η συνέλευση εισέρχεται σε νέα πενταετή θητεία.
 
Συλλογή φωτογραφιών – 110η Σύνοδος ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Συλλογή φωτογραφιών από την πρώτη Σύνοδο ολομέλειας της θητείας 2015-2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης εξελέγη ως ένας από τους 10 καλύτερους Δημάρχους παγκοσμίως
Το μέλος της Ομάδας PES της ΕτΠ, κ. Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 2011 που επανεξελέγη τον Μάιο του 2014 με το 58% των ψήφων, κατετάγη όγδοος στον κατάλογο των δέκα καλύτερων Δημάρχων παγκοσμίως, ο οποίος καταρτίστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Βραβείου Δημάρχων που απονέμεται κάθε δύο χρόνια.
 
 
Ευρώπη 2020
 
Η ΕτΠ δρομολογεί επιγραμμική διαβούλευση για την αξιολόγηση των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020
Η ΕΤΠ δρομολόγησε επιγραμμική διαβούλευση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων επί των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων με σκοπό την αξιολόγηση μιας σειράς εγγράφων στρατηγικής σημασίας από την προοπτική των αυτοδιοικητικών αρχών που θα χρησιμοποιήσουν την περίοδο 2014-2020 τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία .
 
 
Οι δραστηριότητες της ΕΤΠ
 
Ο αναπρογραμματισμός και το πάγωμα των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων δεν συμβιβάζονται με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη, κρίνει η ΕτΠ
Η ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσιονομική ευελιξία, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2015, επιβεβαιώνει μια από τις προτεραιότητες του σχεδίου Junker : τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης.
 
Οι περιφέρειες της ΕΕ θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της TTIP, αλλά ζητούν εγγυήσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες
Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) αξιολόγησε τον τοπικό και περιφερειακό αντίκτυπο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) σε γνωμοδότηση που συνέταξε ο κ. κ. Markus Töns (DE/PES). Κατά τη σημερινή σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ, οι τοπικοί και περιφερειακοί ιθύνοντες υιοθέτησαν τη γν ωμοδότηση και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στην αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπο κ. Cecilia Malmström.
 
Οι περιφέρειες και οι δήμοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς την ανανεωμένη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση και απηύθυνε έκκληση για την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ όλων των οργάνων της ΕΕ.
 
Οι ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές ζητούν να μην υπονομευθεί η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τα απόβλητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της να αποσύρει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα.
 
Ο παράγοντας Ν (YFactor): Η νεολαία της Ευρώπης συζητά για την ανεργία, τις θέσεις εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, το 21% του συνόλου των ατόμων κάτω των 25 ετών στην ΕΕ - ποσοστό που αντιστοιχούσε σε πάνω από 5 εκατομμύρια νέους στην ΕΕ - ήταν άνεργοι, ποσοστό, δηλαδή, πάνω από το διπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού των ενηλίκων.
 
 
Περιφερειακά Νέα
 
Θα θέλατε να γίνετε περιφερειακός συντονιστής στην επόμενη δράση του «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη»;
Στις 8-10 Μαΐου 2015 η δεύτερη δράση του «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» έχει ως στόχο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, εκδήλωση διοργανώνοντας ένα ακόμη Σαββατοκύριακο με δράσεις καθαρισμού σε όλη την Ευρώπη. Καθώς η κίνηση «Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» συνεχίζει το έργο της με προϋπάρχουσες πρωτοβουλίες καθαρισμού εξακολουθεί να εμπνέει και νέες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
 
 
Ατζέντα
 
Η Επιτροπή των Περιφερειών στον τύπο!
Για να προωθήσετε ένα άρθρο το οποίο διαβάσατε σχετικά με την ΕτΠ, στείλτε μας μήνυμα στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]!
Η Ευρώπη στην περιφέρειά μου