GR    EN
 
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑ
Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ - Μάρτιος 2014

Ενημερωτικό Δελτίο
της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ

Μάρτιος του 2014       bird.gif Παρακολουθήστε μας στο twitter @EU_CoR

         

 

 

Ειδήσεις

 

Οι περιφέρειες και οι πόλεις εγκρίνουν τη «Δήλωση της Αθήνας» σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη: «Απειροελάχιστη πρόοδος: αλλαγή εδώ και τώρα ή νέα αποτυχία»
Σήμερα, κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής της Αθήνας, η Επιτροπή των Περιφερειών απηύθυνε μια σθεναρή προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ –η στρατηγική «Ευρώπη 2020»– υποσκάπτεται εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Οι κκ. Valcárcel και Barroso στην Αθήνα: η Ευρώπη είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης
Στη σύνοδο κορυφής των περιφερειών και των πόλεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Durão Barroso, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Ramón Luis Valcárcel Siso, συμμετείχαν σε συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης.

 

 

Ευρωπαϊκές εκλογές 2014

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη των Δήμων Κηφισιάς και Περιστερίου, διοργάνωσαν την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, Περιφερειακό Συνέδριο στους αντίστοιχους Δήμους, με θέμα "Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον".

 

Απασχόληση για την Ευρώπη – Ευρώπη για την απασχόληση
Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, όπου οι πολίτες της Ευρώπης αναμένεται να υποδείξουν με την ψήφο τους ποιος μπορεί να δώσει τις καλύτερες λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ομάδα του ΕΣΚ της Επιτροπής των Περιφερειών διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά τον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νέα ταλέντα να εκφραστούν για αυτά τα ζωτικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

 

 

Οι δραστηριότητες της ΕΤΠ

 

Κρίση στην Ουκρανία: ο Επίτροπος Füle και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας λαμβάνουν το λόγο στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ
Κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), ο Πρόεδρος της ΕτΠ κ. Valcárcel θα υποδεχτεί τον κ. Štefan Füle, Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, και τον κ. Volodymyr Groysman, Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, επίσης αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική, προκειμένου να συζητήσουν την μελλοντική πορεία της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

 

Οι περιφέρειες και οι πόλεις καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενισχύσει την εδαφική διάσταση της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη
Λίγες μέρες πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ramón Luis Valcárcel Siso, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy για να συζητήσουν πώς μπορεί να γεφυρωθεί το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ κρατών μελών και περιφερειών και για να γίνουν γνωστές οι προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά την επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη από την ΕτΠ.

 

Προετοιμασία για τη νέα πολιτική συνοχής: σύσταση 45 ΕΟΕΣ πριν από το τέλος του 2013
Οι δραστηριότητες των 45 Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) και των 15 υπό σύσταση ΕΟΕΣ –που θεσπίστηκαν κατά το 2013 για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού– συνοψίστηκαν και κατέστησαν διαθέσιμες στο κοινό στη θεματική πύλη της Επιτροπής των Περιφερειών σχετικά με τον ΕΟΕΣ.

 

Για μια Ευρώπη των δήμων και των περιφερειών: η άποψη της νεολαίας
Στο πλαίσιο των εορτασμών της 20ής επετείου της, η Επιτροπή των Περιφερειών θα προσκαλέσει περίπου 150 νέους από διάφορες οργανώσεις νεολαίας και ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και ασκουμένων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα γραφεία εκπροσώπησης των περιφερειών και δεξαμενές σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συζήτηση σχετικά με το μέλλον μιας Ευρώπης πολλαπλών επιπέδων και της ίδιας της ΕτΠ, του μόνου οργάνου της ΕΕ που εκπροσωπεί πραγματικά τις απόψεις των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης.

 

 

Ατζέντα

 

1η Απριλίου
152η συνεδρίαση του Προεδρείου της ΕτΠ, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες
Διάσκεψη: Για μια Ευρώπη των περιφερειών και των πόλεων : η άποψη της νεολαίας, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες


2-3 Απριλίου
106η σύνοδος ολομέλειας, κτίριο Charlemagnem, Βρυξέλλες.


7 Απριλίου
23η συνεδρίαση της επιτροπής CIVEX, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


8 Απριλίου
19η συνεδρίαση της επιτροπής NAT, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


10 Απριλίου
21η συνεδρίαση της επιτροπής EDUC, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


24 Απριλίου
23η συνεδρίαση της επιτροπής ENVE, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.