GR    EN
 
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑ
Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ - Φεβρουάριος 2014

 

Ενημερωτικό Δελτίο
της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ

Φεβρουάριος 2014       bird.gif Παρακολουθήστε μας στο twitter @EU_CoR

         

 

 

Ενόψει της Διάσκεψης της Αθήνας

 

Η σύνοδος κορυφής των Αθηνών διεξάγεται σε μια ιστορική στιγμή για το μέλλον της Ένωσης
Στις 7 και 8 Μαρτίου 2014 η Επιτροπή των Περιφερειών θα ζήσει μια ακόμα ιστορική στιγμή. Η 6η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των πόλεων και των περιφερειών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη από πολιτική άποψη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης. Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, θα διεξαχθεί αμέσως πριν το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνήθως εστιάζει στις οικονομικές και τις κοινωνικές υποθέσεις της Ένωσης.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζητά με τους ηγέτες της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου. Οι ομιλητές θα συζητήσουν με μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και με Έλληνες πολίτες για τις προκλήσεις των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση καθώς και τη διακυβέρνηση της Ένωσης.

 

Σύνοδος κορυφής της Αθήνας: Ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»
Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Ιούνιο του 2010 και έχει διανύσει σχεδόν το ήμισυ της διαδρομής της.

 

Η Ελληνική Προεδρία καλεί την ΕτΠ να συμβάλει στη συζήτηση με θέμα την ενέργεια και τη στρατηγική για τη μακροπεριφέρεια της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους
Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στις 30 Ιανουαρίου 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης επεσήμανε τα εξής: "Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ διαμορφώθηκαν με γνώμονα τις βασικές αρχές στις οποίες εδράζονται οι δραστηριότητες της ΕτΠ".

 

Ισχυρή Ευρώπη, Ευρώπη των Περιφερειών και Πόλεων
​Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τη χώρα μου και την Περιφέρεια Αττικής να φιλοξενεί την 6η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών στην Αθήνα. Η Διάσκεψη αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά και την ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

 

Ευρωπαϊκές εκλογές 2014

 

Ενημερωτική επίσκεψη στην Επιτροπή των Περιφερειών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διοργανώνει το ΕΛΚ
Είσαστε φοιτητής και παρακολουθείτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πολιτικές Επιστήμες ή Διεθνείς Σχέσεις; Ανησυχείτε για τις επαγγελματικές σας προοπτικές και θα θέλατε να υποβάλετε ερωτήματα; Θα θέλατε να μάθετε από πρώτο χέρι πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ και την σπουδαιότητα των περιφερειακών παραγόντων πριν ρίξετε την ψήφο σας στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014;

 

 

Οι δραστηριότητες της ΕΤΠ

 

Μήνυμα των περιφερειών και των πόλεων της ΕΕ προς τον κ. Barroso: η αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, οι τοπικοί και οι περιφερειακοί ιθύνοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η νέα πολιτική συνοχής της ΕΕ στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ευρώπη.

 

Οι περιφέρειες της ΕΕ και ο Επίτροπος Rehn συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στην προώθηση της ανάκαμψης
​Κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της 31ης Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των περιφερειακών και των τοπικών αρχών συζήτησαν με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, κ. Olli Rehn, τον αντίκτυπο των μέτρων εξυγίανσης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η Οικονομική και η Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

 

Να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών της Ευρώπης στον χώρο λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε.
​Ο Σπύρος Σπυρίδων, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέλος της Ομάδας ΕΡΡ και με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής των Περιφερειών, ανέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο, την ανάγκη σχεδιασμού ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας της Επιτροπής, με την ουσιαστικότερη συμμετοχή και συνεργασία των εκπροσώπων των κρατών μελών στη διαμόρφωση των πολιτικών για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ζητούν αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση των παράνομων μεταφορών αποβλήτων
Τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί άρχοντες από όλη την Ευρώπη έχουν ζητήσει ομόφωνα από την ΕΕ να θεσπίσει πολύ αυστηρότερους κανόνες για τη μεταφορά αποβλήτων. Η Επιτροπή των Περιφερειών - η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ - υιοθέτησε γνωμοδότηση που στηρίζει τα σχέδια τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού της ΕΕ για τις μεταφορές αποβλήτων.

 

Ο σχεδιασμός του προγράμματος για το αστικό περιβάλλον στην ΕΕ χρειάζεται περισσότερη στρατηγική σκέψη
«Είμαστε στο σωστό δρόμο. Ήρθε πλέον η ώρα να αναλάβουμε δράση. Η ΕΕ οφείλει να εξασφαλίσει βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά με τη δέουσα συμμετοχή των πόλεων και των περιφερειών στη διαδικασία σχεδιασμού πολιτικής.

 

 

Περιφερειακά Νέα

 

Στην τελική ευθεία: η εστίαση των προσπαθειών θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος
Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια εντελώς νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική για την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ 8 χωρών στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιόνιου Πελάγους. Στις 6-7 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα υψηλού επιπέδου διάσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων, η οποία θα φιλοξενηθεί από την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Ατζέντα

 

4 Μαρτίου
Διάσκεψη με θέμα «Smarter Law for Smart Surveillance» (Ευφυέστερη νομοθεσία για ευφυή έλεγχο), έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες


7 Μαρτίου
151η συνεδρίαση του Προεδρείου της ΕτΠ, Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, Ελλάδα.


7-8 Μαρτίου
6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων, Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, Ελλάδα.