GR    EN
 
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΕΑ
Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ - Ιανουάριος 2014

Ενημερωτικό Δελτίο
της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ

Ιανουάριος 2014       bird.gif Παρακολουθήστε μας στο twitter @EU_CoR

         

 

 

Ειδήσεις

 

Η Επιτροπή των Περιφερειών θα υποστηρίξει το έργο της Ελληνικής Προεδρίας
Η Επιτροπή των Περιφερειών με την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εξέδωσε ένα συνοπτικό φυλλάδιο που περιέχει πληροφορίες για τις εργασίες και τον ρόλο της, αναλυτική παρουσίαση των μελών που απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην ΕτΠ καθώς επίσης και ανάλυση για το ελληνικό πρότυπο αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

O Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός και ο Επίτροπος κ. Hahn συζητούν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι περιφέρειες να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικότερα τις δυνατότητες που παρέχει η νέα πολιτική συνοχής
Στις 9 Ιανουαρίου 2014, ο Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική , έγινε δεκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών ( ΕτΠ ) , κ. Ιωάννη Σγουρό ( EL / PES ).

 

 

Ευρωπαϊκές εκλογές 2014

 

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρόεδρου κ. Valcárcel : το 2014 είναι η χρονιά που θ' αλλάξουν οι κανόνες παιχνιδιού της ΕΕ
Κάθε πρωτοχρονιά αισθανόμαστε συχνά ότι είναι ανάγκη να γίνουμε πιο αποφασιστικοί και ν' αγωνισθούμε για τις προσδοκίες μας. Είναι η στιγμή να σκεφθούμε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά να ατενίσουμε το μέλλον με ανανεωμένη ενέργεια και ελπίδα. Η οικονομική κρίση έθεσε σε αμφισβήτηση την ίδια την ουσία του ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά η παλίρροια γυρίζει και βλέπουμε μερικά θετικά σημάδια ανάκαμψης.

 

 

Οι δραστηριότητες της ΕΤΠ

 

Σύνοδος ολομέλειας της ΕτΠ: ο Πρόεδρος Barroso και ο επίτροπος Rehn θα πρωτοστατήσουν στη συζήτηση με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και προτεραιότητες της ΕΕ για το 2014».
Κατά τη διάρκεια της 105ης συνόδου ολομέλειας της 30-31 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της ΕτΠ κ. Valcárcel θα συμμετάσχει μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Durão Barroso και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την οικονομική και νομισματική πολιτική, κ. Olli Rehn στη συζήτηση των κυριότερων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων του 2014.

 

Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, εισηγητής για την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δάση και το δασικό τομέα
O κ. Σπύρος Σπυρίδων, εισηγητής στο «Σχέδιο γνωμοδότησης» της αρμόδιας επιτροπής (ΝΑΤ) για τους «Φυσικούς πόρους», ανέπτυξε τις προτάσεις του με στόχο μια νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δάση και το δασικό τομέα. Η γνωμοδότηση αυτή προβλέπεται προς υιοθέτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου 2014.

 

Οι επιτροπές COTER της ΕτΠ και REGI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να γίνει σεβαστή η αρχή της εταιρικής σχέσης και να εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής
Οι επιτροπές «Πολιτική Εδαφικής Συνοχής» της ΕτΠ και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασαν από κοινού στις 17 Δεκεμβρίου 2013 για να συζητήσουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ​​.

 

Αρχίζουν οι προετοιμασίες για την εκδήλωση OPEN DAYS 2014
Ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), κ. Gerhard Stahl, και ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (ΓΔ REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Walter Deffaa, εγκαινίασαν επισήμως τις προετοιμασίες για την 12η κατά σειρά εκδήλωση OPEN DAYS - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και Πόλεων. Οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς μπορούν από τώρα και ως τις 14 Μαρτίου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την επίσημη συμμετοχή τους ως επίσημων εταίρων της εκδήλωσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG ΕΥΡΩΠΗ - έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης
Αυτήν την περίοδο διαμορφώνεται το πρόγραμμα ΙNTERREG ΕΥΡΩΠΗ, το διαπεριφερειακό πρόγραμμα συνεργασίας για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα παρέχει στις περιφέρειες της ΕΕ στήριξη για την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και ορθών πρακτικών σχετικά με τη χάραξη και την υλοποίηση περιφερειακών πολιτικών.

 

 

Περιφερειακά Νέα

 

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας Δυτικά της Κρήτης-Ιταλίας
​Εντείνονται οι αντιδράσεις και σε άλλες Περιφέρειες της Μεσογείου, αλλά και από βουλευτές-Ευρωβουλευτές, για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά της Κρήτης, νότια της Ιταλίας, στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου.

 

Προβάλλοντας την ΕΕ - Η παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων κατά την περίοδο 2014-2020
Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2013 συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες υπεύθυνοι επικοινωνίας επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πέντε Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, δημοσιογράφοι, καθώς και λοιποί αρμόδιοι με σκοπό να αναλύσουν τρόπους προβολής της ΕΕ.

 

 

Ευρώπη 2020

 

Ετήσια συνεδρίαση της Πλατφόρμας ΕΟΕΣ: ο ΕΟΕΣ και η Στρατηγική «Ευρώπη 2020»
Η Ετήσια Συνεδρίαση της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) θα εξετάσει το ρόλο και τα παραδείγματα των ΕΟΕΣ στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (θα διεξαχθεί στην έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών στις 18 Φεβρουαρίου) στις επικράτειές τους και σύμφωνα με τις καταστατικές τους λειτουργίες.

 

Οι περιφέρειες και οι πόλεις συμβάλλουν καταλυτικά στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα
Ενόψει των νέων ευκαιριών χρηματοδότησης που θα παράσχει η ΕΕ την περίοδο 2014-2020, πρόκειται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη της Επιτροπής των Περιφερειών στις 29-30 Ιανουαρίου 2014, στην οποία θα συμμετάσχουν φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, δημιουργοί, παρατηρητές τάσεων, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών ενώσεων, προκειμένου να ανταλλάξουν επιτυχείς εμπειρίες από τον πολιτιστικό κλάδο και τον κλάδο της δημιουργίας, και να συζητήσουν τον αντίκτυπό τους στην τοπική ανάπτυξη.

 

 

Ατζέντα

 

29 Ιανουαρίου
Οι περιφέρειες και οι πόλεις συμβάλλουν καταλυτικά στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες


30-31 Ιανουαρίου
105η σύνοδος ολομέλειας της ΕτΠ, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


6 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής NAT, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


10 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής CIVEX, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


11 Φεβρουαρίου
Κοινή διάσκεψη των Δημάρχων για τον αντίκτυπο της ενδοενωσιακής κινητικότητας των πολιτών της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


12 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής ENVE, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


13 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής BUDG, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


17-18 Φεβρουαρίου
CITIEs, Πόλεις του αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη, κτίριο Charlemagne, Βρυξέλλες.


18 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής ECOS, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.
Ετήσια συνεδρίαση της πλατφόρμας ΕΟΕΣ: Οι ΕΟΕΣ και η Στρατηγική «Ευρώπη 2020», έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.


19 Φεβρουαρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής COTER, έδρα της ΕτΠ, Βρυξέλλες.