Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης 2013

Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης 2013

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου όπου μια βαθιά πολιτισμική και όχι μόνο οικονομική και νομισματική κρίση αφήνει έντονα τα σημάδια της στις τοπικές κοινωνίες, συνήλθε στις 7 και 8 Ιουνίου 2013 στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη η Γ.Σ του Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ.

 Πανόραμα, 8 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 
            Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου όπου μια βαθιά πολιτισμική και όχι μόνο οικονομική και νομισματική κρίση αφήνει έντονα τα σημάδια της στις τοπικές κοινωνίες, συνήλθε στις 7 και 8 Ιουνίου 2013 στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη η Γ.Σ του Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ. Οι Δήμοι – μέλη εκτιμούν ότι οι Ε.Ο.Ε.Σ μπορούν και πρέπει να παίξουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο, στο πλαίσιο της διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, με στόχο την συγκρότηση μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της την ευημερία του Πολίτη και όχι μόνο των αριθμών. Για τον λόγο αυτό πιστεύει ότι ο ευρωπαίος πολίτης πρέπει να έχει τον δικό του πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο σε μια Ευρώπη που θ’ αντανακλά στην ιδρυτική οραματική διακήρυξη, θα οικοδομείται στις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, της αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό στο φυσικό, δομημένο και ανθρωπογενές περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία που είναι άλλωστε και ο πλούτος της.
 
            Αφού άκουσε της εισηγήσεις του Δ.Σ. και τον διάλογο που αναπτύχθηκε:   
 
1.       Εγκρίνει τον απολογισμό έτους 2012 και τον Προγραμματισμό Δράσης έτους 2013.
 
2.       Θεωρεί τον «Ε.Ο.Ε.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» ως το κατάλληλο εργαλείο με το οποίο οι Δήμοι – μέλη του θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα  και σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές κοινωνίες στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020.
 
3.       Θεωρεί θετική τη συμβολή του, στα πλαίσια διαμόρφωσης του νέου Κανονισμού, για το «άνοιγμα» των Ε.Ο.Ε.Σ  σε τρίτους, εκτός χωρών της Ε.Ε., Δήμους και Περιφέρειες, δίνοντάς του τη δυνατότητα επανασύνδεσης με Δήμους – μέλη του από την ανατολική κι υπόλοιπη Μεσόγειο.
 
4.       Προτρέπει το Δ.Σ. να αναζητήσει συνεργασίες και με νέους Δήμους και Περιφέρειες και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί ο Ε.Ο.Ε.Σ, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.       

5.       Ζητά από το Δ.Σ. να προχωρήσει, αξιοποιώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας με την ΕΕΤΑΑ, στο συντονισμό των Δήμων – μελών με στόχο την σύνταξη προγράμματος δράσης που θα ανταποκρίνεται στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
 
6.       Καλεί τους Δήμους – μέλη να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, τόσο με τα δικά τους πενταετή προγράμματα δράσης, όσο και με τη συμβολή του κατάλληλου κατά περίπτωση ανθρώπινου δυναμικού που έχουν στην υπηρεσία τους.
 
7.       Καλεί τους Δήμους – μέλη του να αξιοποιούν την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Ε.Σ. και ιδιαίτερα την πλατφόρμα ενημέρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και παράλληλα να γίνει ο κόμβος αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας όλων, αιρετών και στελεχών.
 
8.       Εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και τον ισολογισμό έτους 2012.
 
9.       Αναγνωρίζει το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουν όλοι οι Δήμοι, πλην όμως καλεί όλους τους Δήμους – μέλη να ανταποκρίνονται
έγκαιρα (εντός του πρώτου τετραμήνου εκάστου έτους) στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Ε.Ο.Ε.Σ. ούτως ώστε κι αυτός με την σειρά του να μπορεί άμεσα να προγραμματίζει και να υλοποιεί όλα όσα οι ίδιοι οι Δήμοι – μέλη του προσδοκούν από αυτόν.
 
10.   Υιοθετεί το ψήφισμα των Κυπριακών Δήμων – μελών του σχετικά με την συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή.